Nový stavebný zákon má zjednodušiť vybavovanie na úradoch

20.02.2015 Bratislava

Bratislava 20. februára (TASR) – Urobiť poriadok v území a stanoviť jasné a jednotné pravidlá výstavby je cieľom nového stavebného zákona, ktorý po takmer 40 rokoch nahradí doteraz platnú právnu úpravu. Zákon má ambíciu zjednodušiť ľuďom vybavovanie na úradoch, zvýšiť odbornosť ich zamestnancov a púšťa sa aj do riešenia čiernych stavieb. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR už s jeho prípravou finišuje, účinnosť by mal nadobudnúť v júli tohto roka.

Po novom budú musieť mať všetky obce postupne svoj územný plán ako základný dokument pre ďalší rozvoj. Dnes majú túto povinnosť len obce nad 2000 obyvateľov. Z celkového počtu 2891 obcí na Slovensku má svoj územný plán iba 1299.

Novinkou v zákone je aj nový druh územnoplánovacej dokumentácie, ktorým je zastavovací plán. Obsahovať má podrobnú lokálnu reguláciu územia určením zastavovacích podmienok pre nezastavané stavebné pozemky v zastavanej časti obce. Podľa rezortu výstavby to umožní zlúčenie umiestňovania a povoľovania stavieb.

Právna norma tiež nanovo vymedzí kategórie stavieb, pre ktoré nebude potrebné žiadne povolenie, alebo sa bude využívať zjednodušený postup. Má ísť napríklad o opravu a prestavbu vnútorných priečok, výmenu okien a oplotenia či stavebné úpravy inžinierskych sietí. Za jednoduchú stavbu bude považovaný aj rodinný dom, takže sa jeho umiestnenie posúdi v jednom konaní so stavebným povoľovaním, čím sa zjednoduší a skráti schvaľovací proces.

Sprísniť by sa mal boj proti čiernym stavbám. Štát chce búrať všetky stavby bez stavebného povolenia. Dodatočne ho bude možné získať po splnení zákonných podmienok len do jedného roka od nadobudnutia účinnosti zákona. Náklady na odstránenie stavby má znášať jej zhotoviteľ, majiteľ, prípadne vlastník pozemku, inak mu hrozí exekúcia.

"Momentálne máme aj veľké množstvo stavebných úradov, teda obcí, ktoré okrem odborných nemajú často ani technické a materiálne predpoklady pre výkon svojich povinností. Preto pristupujeme k ich integrácii do stabilných celkov – stavebných obvodov," priblížil hovorca rezortu Martin Kóňa. Ministerstvo predpokladá, že ich bude približne 230.

Pracovníci stavebného úradu budú musieť spĺňať odborné predpoklady pre výkon svojej funkcie. Aby naň boli dobre pripravení, každých päť rokov budú preškolení a každých 10 preskúšaní. Zároveň sa posilní zodpovednosť autorizovaných osôb a profesijných komôr pri projektovaní, príprave a realizácii stavieb, takže nezostane len na stavebníkovi.
 

Vyberte región